Een overzicht van de nieuwe spannendste misdaad detective series in 2014 en 2015 en een top 10 van de beste politieseries vanaf 2010.

Het is in bepaalde kringen niet ongewoon de voorkeur te geven aan detective- en thriller-shows die niet uit Amerika of het Verenigd Koninkrijk komen. Het zal misschien pretentie zijn (het spuwen van exotisch klinkende titels is typisch iets voor televisiesnobs), of het idee dat Engelstalige series authenticiteit missen. Het aanbod wat betreft dit genre uit niet-Engelstalige landen is hoe dan ook een verfrissende ontwikkeling: Britse crimeseries kunnen dodelijk saai zijn, en veel Amerikaanse varianten bedienen zich steevast van oppervlakkige formules die mikken op een groot publiek.

Toch moet je als kijker concluderen dat de écht interessante series nog steeds uit Amerika en Engeland komen, alle detective- en politieseries bijeen genomen. We waren aanvankelijk, net als de meeste kijkers, behoorlijk onder de indruk van het Deense The Killing (Forbrydelsen). Het verhaal in de series wordt slim verteld en de korzelige toon van de show is in de eerste twee seizoenen raak. In het derde seizoen blijven de karakters toch behoorlijk eendimensionaal en zelfs clichématig. De serie weet niet te groeien en wordt daarom uiteindelijk flets.

Britse en Amerikaanse schrijvers hebben gelukkig een inhaalslag gemaakt binnen het genre en hebben de koers die uitgezet is door hun Europese collega’s weten door te zetten. De stad wordt als achtergrond steeds vaker ingeruild voor het platteland – de identiteit van de regio is, a lá Twin Peaks, een factor van betekenis. True Detective staat hierom, samen met de innovatieve dialogen en de cinematografische atmosfeer, op nummer 1 op deze lijst. De serie brengt al het goede van moderne televisie samen, en laat zien waar Engelstalige detectiveseries horen te staan: de top. Daarmee wil ik niet zeggen dat niet-Engelstalige series niet langer relevant zijn overigens. Onderaan dit artikel staat een kleine vooruitblik op 2015.

De 11 beste detective- en thriller series vanaf 2010

Hier ons overzicht.

11. Hannibal (2013)

Geschreven door Bryan Fuller

Mads Mikkelsen as Hannibal

Een serie die misschien niet iedereen zal bevallen. De vertolking van Hannibal door Mads Mikkelsen, één van Denemarken’s grootste acteurs, voelt in het begin enigszins gekunsteld aan. Visueel gezien is serie daarbij minder onderhoudend dan de overige series in deze lijst, een euvel wat zich vooral in het begin van de show aandoet. Hannibal is echter veel beter dan Elemantary waarin ook een beroemd literair karakter wordt neergezet – de serie is absoluut het beste wat de zender NBC in lange tijd heeft laten zien.

10. Homeland (2011)

Geschreven door Howard Gordon en Alex Gansa

Showtime's 2011 mystery show

We hebben de mate van enthousiasme van andere critici nooit helemaal kunnen delen, maar deze serie hoort zeker thuis in deze lijst – de show wordt daarbij ontzettend goed bekeken. Het vertrekpunt van de serie is even aantrekkelijk als simpel: een oorlogsveteraan komt terug naar Amerika na jarenlang gevangen hebben gezeten en wordt enthousiast verwelkomd. Een CIA agente vermoedt daarentegen dat hij bekeerd is en met een dubbele agenda is teruggekomen. De serie geeft een interessante inkijk in de antiterroristische informatievergaring en sleurt de kijker mee in voortdurende dubbelzinnigheid die tot niks anders kan leiden dan paranoia. Hoofdpersoon Carrie Mathison (gespeeld door Claire Danes) heeft ook nog eens last waanbeelden, waarmee de chaos compleet lijkt. Er zijn niet veel series die de  plotwendingen van Homeland kunnen evenaren, dus houd je vast. De serie The Americans (zie onder) past goed bij deze show, maar is qua tempo en dynamiek iets behapbaarder.

9. Banshee (2013)

Geschreven door Jonathan Tropper en David Schickler

Cinemax, dochterbedrijf van het Amerikaanse HBO, kwam in 2013 met één van de meest rauwe thrillers die er bestaat en wat mij betreft een van de beste actiethrillers ooit is. De serie distantieert zich in stijl van soortgenoten door lange en zware actiescenes te combineren met voldoende dramatiek. Niet dat het scenario nou zo verbluffend is, overigens. De context, een dorpje vlakbij een Amish-gemeenschap, compenseert dit gegeven echter door een unieke en aantrekkelijke sfeer te creëren. De serie gaat over een ex-gevangene die terug wil komen bij zijn geliefde, die naar een klein plaatsje is getrokken om haar leven op te bouwen. Om haar terug te winnen gaat de hoofdpersoon naar dit stadje toe en pretendeert hij de nieuwe sheriff te zijn. Ik ben over het algemeen geen liefhebber van actiefilms, waarmee mij enthousiasme een verdienste is te noemen – de adrenaline stroomde veelvuldig.

8. The Bridge (Bron/Broen – 2011)

Geschreven door Hans Rosenfeldt

Swedish/Danish police series from 2011 up to 2014

Een Deens/Zweedse productie dat buiten de schaduw van The Killing trad en het Scandinavische crimegenre zich eigen maakte. De serie kent karakters die iets minder conventioneel zijn dan die van The Killing: de vrouwelijke detective is autistisch en de privé-levens van de agenten worden meer uitgediept waardoor ze iets meer inhoud hebben. De show is meer een thriller; het whodunnit aspect speelt een minder grote rol dan je aanvankelijk zou denken. Het verhaal begint met een lijk op de grens tussen Denemarken en Zweden, een geval dat de Deense en Zweedse politie dwingt tot een samenwerking. Er zijn verschillende remakes van gemaakt: een Amerikaanse waarbij er moeten worden samengewerkt met de Mexicaanse politie en een Engelse, waar een moord in de Eurotunnel zorgt voor een samenwerking tussen Engelse en Franse agenten.

7. The Americans (2013)

Geschreven door Joes WeisbergThe AmericansThe Americans verhaalt over twee Russische spionnen die al jaren undercover werken in Amerika en wiens kinderen zelfs niet op de hoogte zijn van hun eigenlijke identiteit.
Op het eerste gezicht lijkt deze serie een redelijk vlakke te zijn, geënt op een uitgekauwde formule. Schijn bedriegt bij The Americans; het is meer dan de zoveelste spy thriller. De serie heeft een behoorlijke schare fans weten te strikken na het eerste seizoen, een verdienstelijk resultaat dat met name op het conto van actrice Kerri Russel mag staan. Ze speelt een berekenende femme fatale, die tegen de achtergrond van een beheerst tempo en een kienter geplot verhaal een geweldige prestatie neerzet. Het spionageverhaal maakt de vergelijking met Homeland onvermijdelijk, en ik vind The Americans toch de betere van de twee. Het is namelijk niet alleen een thriller, maar ook een ongebruikelijk familiedrama.

6. Justified (2010)

Geschreven door Graham YostJustified (2010)

Timoty Olyphant bewees zichzelf al eerder als een moderne versie van Clint Eastwood in de HBO serie Deadwood (2004). In Justified is hij weer een cowboyachtige held – als een Deputy U.S. Marshall deze keer. In zekere zin is Justified alles wat je er niet van verwacht: het is een unieke mix tussen comedy en drama, die ondersteunt door een sterke cast een ijzersterke serie oplevert. De show leunt soms iets teveel op de grimmige sfeer en de excentrieke personages, maar het plot draagt de serie net name in de eerste twee seizoenen goed.

5. Top of the Lake (2013)

Geschreven door Jane Campion en Gerard Lee

A New Zealand thriller show airing on Sundance with a second season in 2014

Geen plekje in de Verenigde Staten misschien, maar ook in Top of the Lake is het platteland een thema. In Nieuw-Zeeland trekt een vrouwelijke detective terug naar haar geboortedorp, waar ze wordt gevraagd een zaak te onderzoeken. Een jong meisje dat een zelfmoordpoging heeft ondernomen in een meer blijkt te zijn verkracht en mishandeld. In de zoektocht naar de dader wordt ze geconfronteerd met haar eigen trauma’s uit haar kindertijd. De hoofdrol is voor Elisabeth Moss (bekend van Mad Men), die een uitstekende performance neerzet en het psychologische drama goed weet te leiden. Het einde van de serie is misschien iets te zweverig, maar de show is hoofdzakelijk spannend en geeft hoop voor de series die het Sundance-kanaal nog gaat brengen.

4. Broadchurch (2013)

Geschreven door Chris ChibnallBroadchurch (2013)Volgens velen niet alleen de beste detectiveserie van 2013, maar ook in van 2013 in het algemeen. De charme van de serie is vergelijkbaar met die van True Detective, maar ook Twin Peaks, in de zin dat er op een kleine gemeenschap wordt ingezoomd en haar geheimen gaandeweg geopenbaard worden. Broadchurch is een mooie toevoeging aan het ‘small town murder mystery’ genre, en is verantwoordelijk voor de creatie van een van de beste populaties van een fictief dorp. De personages van de serie zijn herkenbaar en wekken met gemak de sympathie van de kijker. Het plot maakt je daarbij even paranoïde als de twee detectives die de zaak onderzoeken. Het einde is ietwat teleurstellend, helaas, en de epiloog ronduit cliché. De Amerikaanse remake heet Gracepoint (2014).

3. Sherlock (2010)

Geschreven door Mark Gattis en Steven MoffatA British BBC Private detective show

Sherlock is niet zo maar de zoveelste serie over de beroemde Sherlock Holmes – de serie brengt het icoon naar het hedendaagse London. De vaandeldrager is de enorm getalenteerde Benedict Cumberbatch (12 Years a Slave) die zichzelf in de serie voorstelt als een ‘highly functional sociopath’. Sherlock blijkt echter een goedhartig genie te zijn, zo aardig dat het misschien iets teveel van het goede wordt in seizoen 3. Samen met zijn boezemvriend Watson lost hij uitermate ingewikkelde zaken op, die losjes gebaseerd zijn op de originele verhalen van Arthur Conan O’Doyle. De eerste twee seizoenen zijn een absolute must voor de detective-liefhebber, in seizoen 3 wordt er helaas iets teveel afgeweken van de oorspronkelijke verhalen en boet de show aan kracht in. Het vierde seizoen laat nog even op zich wachten, maar er komt in ieder geval een Christmas Special in december 2015.

2. Fargo (2014)

Geschreven door Noah Hawley

fargo-billy-bob-thornton-03-road-car-079

Een serie gebaseerd op de gelijknamige film van de Coen Brothers. De humor van de film is terug te vinden in de serie, net als eigenlijk alles wat de film zo goed maakt. De serie is grappig, verfrissend, vreemd, maar ook erg spannend. De karakters in Fargo zijn karikaturen, wat het enigszins lastig maakt er een relatie mee op te bouwen als kijker. Maar het werkt. Fargo is allesbehalve mysterieus: het laat alles zien, maar weet toch verslavend en opwindend te blijven. Seizooen 2 zal dit jaar te zien zijn, met een nieuw plot en een andere cast.

1. True Detective (2014)

Geschreven door Nic Pizzolatto

True DetectiveMisschien zij we te voorbarig – True Detective loopt nog maar één seizoen en de serie saat al op nummer 1 van deze lijst. Misschien wel, maar we kunnen ons niet voorstellen dat dit mis kan gaan. De serie zet in het eerste seizoen in op een psychologische studie van haar karakters tegen de achtergrond van een seriemoordenaarszaak, en is daarom geen conventionele dectective-serie. Het verhaal vindt plaats in Louisana en de sfeer van the deep South is duidelijk voelbaar. Samen met de pessimistische, existentiële dialogen van Matthew McConaughey raak je als kijker op een fijne manier beangstigd.

Laten we hopen dat de serie overeind blijft staan in 2015 – het volgende seizoen zal plaatsvinden in Californië en weer zijn er Hollywood-acteurs gecast: Vince Vaughn, Colin Farrel en Rachel McAdams hebben een rol.

Nieuwe misdaad- en detectiveseries in 2015

Is er nog steeds ruimte voor nóg meer series binnen dit genre? Jazeker wel, al is er veel competitie. Bijna alle series in de bovenstaande lijst lopen nog steeds en komen dit jaar terug met een nieuw seizoen.

Fortitude (2015)

Fortitude - British scandinavian detective in 2015Een serie die eruit ziet als een Scandinavische politiethriller, maar er wordt Engels in gesproken. De serie valt op door de locatie: het verhaal vindt plaats op de noordpool, waar een klein dorpje wordt opgeschrikt door een brute moord. De serie is in januari van dit jaar begonnen.

Show me a Hero (2015)Show me a hero 2015

Oscar Isaac speelt de hoofdrol in deze serie, wat al reden genoeg is om deze miniserie te zien. Hij speelt fantastisch in het crimedrama A Most Violent Year en het is mooi om te zien dat hij het televisieavontuur aangaat. Een nóg betere reden om deze serie te gaan kijken is dat het geschreven door David Simon, schrijver van The Wire. Show me a Hero is een crimedrama over burgemeester Nick Wasicsko tijdens een crisis eind jaren 80 in Yonkers, New York. In 1987 besloot de rechtbank dat sociale huurwoningen gebouwd moesten worden in de witte delen van de stad, waarop het stadsdeel werd verteerd door angst, racisme, moord en machtspolitiek.

Gerelateerde posts:

Beste Australische series & films op tv/dvd Een lijst van de beste series van Australië.  Australische series worden uitgezonden op televisie in landen over de hele wereld. De allerbeste Au...
Nieuwe beste gangster / maffia series tot in 2015 Echt nieuwe gangsterseries zie je niet zo vaak meer, en als er al tv series opduiken zij ze vaak vrij teleurstellend. Het blijkt geen gemakkelijk genr...
De beste actieseries van 2013 tot en met 2015 Een overzicht van de beste actieseries vanaf 2013, van het Amerikaanse geweld tot aan de Britse actieshows. Daredevil (2015) Geschreven door Drew G...
De 10 beste dramaseries van 2010 tot 2015 Als er één genre uitermate geschikt is voor een langlopende televisieserie, dan is het drama. De mogelijkheden die het biedt lenen zich uitstekend v...