Een overzicht van de meest verrassende, innemende kinderfilms van 2014 en de nieuwe kinderfilms voor 2015. Verwacht geen Big Hero 6 of Frozen. We hebben geprobeerd een lijst samen te stellen van de wat minder bekende films die volgens ons absoluut niet gemist mogen worden.

The Rocket (Australië, 2014)

beste kinderfilms 2014/2015

Geregisseerd door Kim Mourdaunt

Australische regisseuse Kim Mourdaunt schoot eerst een handvol documentaires in Zuidoost-Azië voor ze zich ging richten op fictiefilm. The Rocket is haar aanstekelijke debuut. De film, geheel gesproken in het Laotiaans, vertelt het ontroerende verhaal van een jongetje dat in de ogen van zijn dorpelingen vervloekt is en ongeluk brengt. Om het tegendeel te bewijzen besluit hij mee te doen aan de Rocket Games. De spelregels van het festival zijn even simpel als gevaarlijk; wiens raket het hoogst de lucht in schiet, wint. The Rocket is een prachtige en kleurrijke kinderfilm die bovendien een aardig inkijkje geeft in het rurale leven van Laos.

Paddington (Verenigd Koninkrijk, 2014)

paddington

Geregisseerd door Paul King

Het mag een klein wonder heten dat het zo lang heeft mogen duren voor er een avondvullende film werd gemaakt over een van ‘s werelds beroemdste teddyberen. Het resultaat mag er wezen; dankzij de liefdevolle regie van Paul King (o.a. bekend als schrijver van de Britse absurdistische comedyreeks The Mighty Bush) is Paddington een heerlijke familiefilm geworden die nergens te klef wordt en bovendien vaak werkelijk grappig is. Paddington vertelt de origin story van de onnozele maar vriendelijke beer uit Peru die door een speling van het lot onderdak vindt bij een excentrieke Britse familie.

Les Vacances du Petit Nicolas (Frankrijk, 2014)

petit

Geregisseerd door Laurent Tirard

Het vervolg op Le Petit Nicolas (2009). Net als het eerste deel, is ook deze film gebaseerd op de stripverhalen van René Goscinny (Asterix, Lucky Luke). In dit deel gaat de kleine Nicolaas met zijn ouders op vakantie naar de Côte d’Azur, waar hij het een en ander meemaakt. Een eenduidig plot kent de film misschien niet, maar de prachtige kleurrijke beelden, het nostalgische jaren ’50 sfeertje en de humor die soms doet denken aan de films van Tati zorgen ervoor dat er voor zowel jong als oud genoeg te genieten valt.

Kankerlijers (Nederland, 2014)

kankerlijers-d2e

Geregisseerd door Lodewijk Crijns

Vlak na het verschijnen van Kankerlijers ontstond er wat ophef over de brutale titel van de film. Wie neemt zijn kinderen nou mee naar een film die zo heet? Kankerlijers, een remake van het bekroonde Spaanse Planta 4a (2003), is een goudeerlijke film over een zootje schoffies met botkanker dat, ondanks hun deprimerende vooruitzichten, toch niet bij de pakken neer gaat zitten. De titel mag dan misschien cynisch zijn, de film is dat zeker niet. Aanrader!

Antboy (Denemarken, 2014)

antboy

Geregisseerd door Ask Hasselbalch

Laat het maken van kinderfilms maar aan de Denen over. Het kleine landje kent een lange traditie van eerlijke, vaak didactisch verantwoorde jeugdfilms. Antboy, over het jongetje Pelle dat nadat hij door een mier gebeten is over superkrachten beschikt, is een komische variant op de Spiderman-serie.  In eigen land was de film razend populair overigens; nog binnen het jaar verscheen er al een sequel.

Te Verwachten Kinder- en Jeugdfilms in 2015:

Antboy 2 (Denemarken, 2015)

Le Petit Prince (Frankrijk, 2015)

Piekkuikens (België, 2015)

The Peanuts Movie (VS, 2015)

Paper Planes (Australië, 2015)