Fictie is prachtig, maar non-fictie is inspirerend. Mensen zijn dol op mooie waargebeurde films. Wanneer een film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, of letterlijk een waargebeurde film is, kunnen veel filmfans pas beseffen waartoe een mens tot in staat is. Dit kan droevig zijn in de vorm van drama’s, vrolijk in feel-good films en coming-of-age films, maar het zijn altijd inspirerende films. We hebben hier de beste films die waargebeurd zijn voor je in een top 10 gezet. 

We hebben de films over de oude historische gebeurtenissen buiten beschouwing gelaten om zo de lijst overzichtelijk te houden. Al deze waargebeurde films gaan over verhalen die na de tweede wereldoorlog hebben plaatsgevonden.

Argo – Ben Affleck’s meesterwerk over een CIA-bevrijdingsmissie in Iran

Een stukje geschiedenis om u tegen te zeggen. Ook de nieuwe 2012/2013 film nauw gebaseerd op het verhaal was ijzersterk. Ben Affleck heeft wederom bewezen dan hij meer is dan alleen een acteur. Deze jongen uit Boston maakt aan de lopende band meeslepende en spannende dramafilms.  In het waargebeurde verhaal over Amerikaanse ambassade personeel in Iran ten tijde van de revolutie in 1979, speelt Affleck de hoofdrol van de CIA-agent die hen komt redden op hoogst onconventionele manier. De film heeft een prettig kalmte gecombineerd met een altijd aanwezig spanning. De film is wel degelijk waargebeurd, maar het is een sterk gedramatiseerde versie van de waarheid.

127 hours – spannende film over een van de meest ongelooflijke waargebeurde verhalen

Deze film van Danny Boyle (Slumdog Millionaire) met James Franco heeft volop aandacht gekregen in 2010. En terecht. De film is bijzonder sterk uitgewerkt, maar het verhaal alleen bezit ook al genoeg shock-factor. Wanneer de arm van een jonge durfal bij het bergbeklimmen vast komt te zitten onder een gevallen stuk rots, is het voor de kijker thuis praktisch een lijdensweg om verder te kijken. Helaas zul je niets anders kunnen dan blijven kijken, maar prettige tegenzin.

All the President’s men – absolute klassieker (1976)

De met vier Oscars bekroonde All the President’s man was een meesterwerk van de hand van Alan Paluka. Het verhaal gaat over twee journalisten, gespeeld niemand minder dan Dustin Hoffman en Robert Redford, die langzaam de details achterhalen over het Watergate Schandaal dat uiteindelijk de kop heeft gekost van President Nixon. Dit verhaal is natuurlijk een van de meest bekende waargebeurde films die generaties van filmkijkers blijft interesseren.

Catch me if you can – waargebeurde Steven Spielburg blockbuster met een sterrencast

Deze waargebeurde film met in de hoofdrol Tom Hanks als rechercheur en Leonardo Dicrapio als meesteroplichter spreekt voor zich. Catch me if you can is zoals de titel doet suggereren een verhaal over een kat-en-muis spel. Deze film is waargebeurd of je het wilt geloven of niet – de Jonge Frank Abagnale Jr. heeft voordat hij 19 werd voor miljoenen gefraudeerd in de hoedanigheid van piloot, arts en openbare aanklager.

Goodfellas – Waargebeurde gangster & maffia film van Scorsese

Natuurlijk mag het mafia genre niet ontbreken in deze beste waargebeurde films lijst. Wellicht inspireert het sommige kids om de charme te zien van het gangsterschap en drugshandel, maar gelukkig maakt de film vooral duidelijk dat je uiteindelijk beter af bent om een braaf leventje te leiden. Goodfellas is gebaseerd op de verhalen van een maffioso die een boekje open deed over zijn collega’s. Er zijn toen als gevolg van zijn verhalen tientallen kopstukken uit de Amerikaanse Italiaanse mafia opgepakt. Er ging een schokgolf door de wereld van de drugs & wapens.

Hotel Rwanda  (2004) – Inspirerende film over een tragische gebeurtenis die niet vergeten mag worden

De naam Rwanda is voor altijd onlosmakelijk verbonden aan volkerenmoord. De bloederige tragedie die zich voordeed tussen de Tutsi’s en de Hutu’s laat nog altijd hevige sporen na in dit Afrikaanse land. Deze film gaat over het waargebeurde verhaal van een hoteleigenaar die meer dan duizend vluchteling verborg. Een van de meest ontroerende en mooie films.

Into the Wild – Film over natuur & vrijheid door Sean Penn

Als er een film is die de huidige generatie kan inspireren dan is het deze wel. Het verhaal spreekt bijna iedereen aan. De sfeer die de trailer zet, zegt genoeg. Let wel, sommige mensen zullen het een beetje te sentimenteel en gebakken lucht vinden – niet geheel onwaar:). Toch is het een bijzonder mooie film. Zowel esthetisch als sferisch.

The Hurricane – het waargebeurde verhaal bekend door Bob Dylan’s nummer

‘This is the story of the Hurricane’ is prachtig nummer gebaseerd op het verhaal van de boxer Ruben ‘Hurricane’ Carter die een moordpartij in de schoenen kreeg geschoven. Denzel Washington speelt een van zijn beste rollen in een erg mooie film over racisme.

Gerelateerde posts:

Sinterklaas films 2012 en beste Sinterklaas films ... Een overzicht van de beste sinterklaas films & series op de Nederlandse TV, op DVD en in de bioscoop in 2012. De supermarkten liggen alweer vol me...
Nieuwe sci-fi films van 2013 | science fiction in ... Een overzicht van de nieuwe sci-fi films van 2013 in de bioscoop of op DVD of Bluray. Hier passeren de beste sci-films de revue. Naast originele nieuw...
Nieuwe animatiefilms in 2013 – Beste tekenfi... Het nieuwe jaar is weer begonnen en ook in 2013 zal het aantal nieuwe animatiefilms niet afnemen. De beste animatiefilms van 2013 zullen weer gebracht...
Beste romantische komedies voor 2013/2014 – ... Overzicht van de beste romantische komedies in 2013 en 2014. De nieuwe romantische komedies en films voor in 2014 zijn dit jaar vooral gekozen uit Eur...